Kysymyksiä hääkuvauksesta

Kysymyksiä hääkuvauksesta


Kysymyksiä hääkuvauksesta

Q: Milloin hääpäivän aikana potrettikuvat kannattaa ottaa?

A: Kuvat voidaan ottaa joko ennen vihkimistä, kun morsiamen hiukset ja meikit on laitettu ja molemmat ovat valmiina. Kuitenkin riittävän ajoissa ennen kirkkoa/vihkitapahtumaa. Hyvä puoli tässä ajankohdassa on se, ettei vieraiden tarvitse odottaa hääparia, vaan kuvaukset on hoidettu ennen juhlien alkua. Usein parit haluavat kuitenkin noudattaa perinteistä kaavaa ja olla näkemättä toisiaan ennen vihkimistä. Tällöin seuraava hyvä mahdollisuus kuvien ottamiseen on heti vihkimisen jälkeen.

Usein kuvaus tapahtuu joko kirkon lähistöllä, juhlapaikan tuntumassa tai jossain niiden välillä sopivassa paikassa. Tämä on yleisin ajankohta potrettikuvaukseen. Hyvä puoli tässä on se, ettei hääparia enää jännitä tuleva vihkiminen. Tällöin kuvista tulee usein rennompia ja iloisempia. Huono puoli on vieraiden odotuttaminen juhlapaikalla. Tämä ei ole ongelma jos vieraille on keksitty ohjelmaa eikä heidän tarvitse odottaa kuivin suin.

Kolmas vaihtoehto on kuvata potretit vasta ruokailun jälkeen. Hääpari on yleensä ensimmäisenä valmis, joten yleensä tähän väliin jää pieni vapaa hetki. Tätä hetkeä olen käyttänyt yleensä vain varavaihtoehtona jos kumpikaan edellä mainituista kuvaushetkistä ole ollut mahdollinen, tai jos on tarvittu vielä joitain lisäkuvia. Meikit ja kampaus eivät yleensä ole tässä vaiheessa ihan primakunnossa enää, mekolle on saattanut kaatua jotain ja sulhasen (tai aviomiehen tässä vaiheessa) viehe on saattanut nuupahtaa.

Lisäksi pari lasia rentouttavaa kuplivaa ja pari muuta rohkaisua saattaa olla jo takana, ja joskus se ei ole kuvattaville enää eduksi. Mielellään en jätä potrettikuvausta tähän vaiheeseen, mutta tämä on hyvä aika ottaa esim perhekuvia tai muutama kuva hääparista juhlapaikan kauniissa miljöössä.

Q: Missä kuvataan jos sataa?

A: Käytössäni on oma studio Porvoon jokirannassa, jossa hääkuvaukset voidaan myös suorittaa, mutta mikäli kuvat on tarkoitettu ottaa hääpaikan tuntumassa, esim jossain muualla päin Suomea, on hyvä aina suunnitella ”plan B”.

Aina luonnon olosuhteet eivät ole suotuisat ulkona kuvaamiselle. Kuvia voi yleensä ottaa myös kirkossa, mikäli se ei ole varattu heti ennen ja jälkeen vihkimisenne. Jos vettä tihuttaa pikkuisen, on vaihtoehto kuvata silti jossain ulkona, sillä pieni sade usein vain kaunistaa miljöötä. Toki on huolehdittava, ettei hääpari joudu kastumaan, esimerkiksi söpön sateenvarjon avulla.

Tähän tarkoitukseen voi sopia myös jokin katos, joka on kuitenkin riittävän kokoinen ettei pari joudu ahtautumaan sisälle. Kunnon sadetta eivät kestä kameralaitteetkaan, joten silloin on etsiydyttävä sisätiloihin. Tällainen kiva soppi voi löytyä myös juhlapaikalta, jolloin otan yleensä avuksi pehmeät salamavalot, joilla saa hieman studiomaista vaikutelmaa. Myös kova pakkanen voi estää ulkokuvauksen, joten silloinkin pohditaan yhteistuumin paras paikka sisäkuvaukseen.

Q: Voitko kuvata myös videokuvaa?

A: Itse keskityn toistaiseksi pelkästään valokuvaukseen, mutta toimin myös yhteistyössä videokuvaajien kanssa, joten voit kysyä tarjousta, johon sisältyisi sekä videokuvausta, että valokuvausta.

Q: Tarvitseeko sinulle varata ruokaa ja paikka pöydästä?

A: Tämä on kaikkien kannalta paras vaihtoehto. Olen koko hääpäivän lähellä ja saatavilla, eikä minun tarvitse lähteä hakemaan ruokaa mistään kauempaa. Useimmiten hääparit tarjoavat saman ruoan kuin vieraillekin. Jokainen voi tehdä kuitenkin oman harkintansa mukaan. Mikäli ruokaa ei tarjoilla, joudun kuitenkin pitämään pienen breikin jossain vaiheessa päivää jolloin saatan tietysti missata jonkin tärkeän tapahtuman. Tästä syystä toivon aina, että plaseeraisitte minut sellaiselle paikalle, josta pääsen helposti liikkumaan, eikä liikehdintäni häiritsisi juuri vieraita ja josta näen teidät (hääparin) kokoajan.

Q: Mitä hääkuvauspalaverissa käydään läpi?

A: Oman kokemukseni mukaan parhaat kuvat saadaan silloin, kun ollaan vähän tutustuttu etukäteen ja istuttu vähän rupattelemassa mukavia. Hääkuvauspalaveri ei ole virallinen tilanne, vaan pääasia on että tutustutaan. Kysyn yleensä hieman teistä pariskuntana, kuinka olette tavanneet, mistä pidätte toisissanne, mitkä asiat teitä yhdistää jne. Myös käydään läpi hääpäivää niiltä osin kun aikataulut ja suunnitelmat ovat tiedossa ja voitte kertoa mikäli teillä on kuvauksen suhteen jotain erityistoiveita tai ajatuksia.